במדינת ישראל קיים איזון עדין בין הקונפורמטיביות של אזרחיה להלכות הדת היהודית לבין הצורך והרצון אשר עולים לעיתים, להשתחרר ממנה ולפנות לאפיקים מעט שונים. הדבר בולט לעין במיוחד בכל מה שקשור לחתונות. אותו הסכם שבין גבר לאשתו יכול להיחקק בטקס חתונה לפי ההלכה או מחוץ לגבולות המדינה באמצעות חתונה אזרחית. מה ההבדלים ביניהם? מיד לפניכם.
חתונה יהודית קלאסית ע"פ ההלכה
חתונה לפי ההלכה היא אותה החתונה ה- "פופולארית" שכולנו מכירים. בחתונה זו כל מה שקורה לפני ואחרי טקס החופה והקידושין נמצא בבחירה חופשית של החתן והכלה ושאר בעלי השמחה. הטקס עצמו קבוע וידוע מראש ולנישאים השמחים אין שום דרך להשפיע על מהלכו. הטקס כולל את שלב הקידושין (אירוסין), הצגת הכתובה ולבסוף הנישואין לאחר ביצוע כל 7 הברכות. חתונה זו תצא לפועל רק במידה והרבנות אישרה את הנישואים ומכאן ניתן להבין כי זוגות רבים אינם יכולים להינשא במסגרת של חתונה לפי ההלכה (פסולי חיתון) או שאינם מעוניינים בכך.
חתונה מחוץ למסגרת הרבנות
חתונה אזרחית מהווה אלטרנטיבה לחתונה ההלכתית היהודית ולמרות שהיא אינה מבוצעת בגבולות המדינה, היא כן מקבלת תוקף חוקי כאשר היא מבוצעת מחוץ לגבולותיה. זוגות רבים נישאים במסגרת אזרחית בחו"ל כאשר הטקס עצמו אינו דתי (אך כן יכול לכלול רב) ומתקיים ברוב המקרים בעירייה מקומית. טקס חתונה זה קצר במיוחד (רבע שעה) והוא נערך עם או ללא בני משפחה ובנוכחות עדים מטעם העירייה המקומית. לאחר הטקס מקבלים בני הזוג תעודת נישואין, אשר מועברת למשרד הפנים עם ההגעה לארץ על מנת להירשם בתור זוג נשוי.
נקודה שחשוב להדגיש- חתונה אזרחית היא אינה חתונה רפורמית שכן חתונה רפורמית מתבצעת ברוב המקרים בתוך גבולות הארץ והיא אינה מוכרת בעיני המדינה. לכן, במידה וזוג מעוניין בחתונה רפורמית ועדיין לזכות בהכרה חוקית לנישואיו, עליו להתחתן במקביל בתהליכי חתונה לפי ההלכה, או לעגן את הנישואין מבחינה משפטית אצל עורך דין.
יש לציין כי גם חתונה יהודית הלכתית וגם חתונה אזרחית נידונים בבית הדין הרבני במקרה של גירושין והדבר אומר כי החתונה האזרחית מוכרת הן ע"י הרבנות והן ע"י משרד הפנים והמדינה.
פרט מאוד חשוב: גם בחתונה אזרחית וגם בחתונה לפי הלכה מן הראוי שבן הזוג יעניק לבחירת ליבו טבעת אירוסין